Skötselråd

Dessa råd är främst avsett att tillämpa på färdiga smycken.
Tillverkar du och säljer smycken får du gärna kopiera och använda denna text i dina instruktioner till din kund.

Till att börja med vill jag rekommendera att använda dina smycken. De är till för det och mår bäst av att användas!
Däremot finns det vissa saker som smycken inte tycker om.De gillar inte att följa med i duschen. De tycker inte om duschkrämer, tvål, parfymer och vatten.
Ett gott råd är alltså att ordna dessa saker innan du sätter på dig ditt smycke.

En tumregel:  Sist på. Först av.
Det innebär självfallet att allt ordnas på morgonen med dusch, parfym osv innan du sätter på smycket och på kvällen tas smycket av först innan du gör dig klar för natten.

Om smycket blir smutsigt
Varsam rengöring är a och o med alla smycken. Extra noggrann att poängtera det är när ett pläterat smycke ska rengöras. Ett ordentligt gnuggande sliter självklart på den pläterade ytan och du riskerat att förkorta livslängden om det putsas för mycket. Bäst är att ta ljummet vatten och hälla i en rejäl skvätt diskmedel. Ta sen smycket och doppa det upprepade gånger i det vattnet. Är smycket mycket smutsigt kan det ligga i blöt en liten stund och sen doppa det ett antal gånger i vattnet. Avsluta med att skölja av s
mycket i ljummet vatten. Lägg det sedan på en torr handduk att lufttorka.
​Ett annat s k "husmorsknep" är att ta en liten plastbytta och lägga en bit aluminiumfolie i botten. Ta 1-2 tsk bikarbonat och häll i på folien. Ta kokande vatten och häll över. Lägg i smycket som ska rengöras och vänta. Så länge temperaturen överstiger 65 grader pågår en rengöringsprocess i byttan så lägg gärna på ett lock eller liknade för att hålla kvar värmen längre. När temperaturen sjunker kan du ta upp smycket och skölja det under rinnande vatten. Torka försiktigt. Klart!

Missfärgad metall
Hanteringen av detta hänger på varför metallen har blivit missfärgad.  Ett stort problem är att vissa människor, tack och lov väldigt få, utsöndrar ämnen i huden som gör att metall missfärgas. Det kan i extremfall röra sig om några timmar innan ett smycke är missfärgat och fult.  Det är tyvärr inget att göra något åt att det blir så. De allra flesta har tack och lov inte det problemet. Har man ett favoritsmycke som är t ex silverpläterat så kommer basmetallen, dvs den underliggande metallen, förr eller senare att nötas fram och synas. Då finns tyvärr ingenting att göra. Antingen gilla det som det är eller kassera det.

Däremot är det vanligt att ett silverfärgat smycke, ofta kedjor, får en gulaktig ton. Ofta beror det på var smycket är förvarat (och hur). I ett badrum ska man aldrig förvara smycken! Där är det alldeles för fuktigt. Nej, låt det gamla smyckeskrinet komma till användning igen men lägg alla smycken var för sig i små täta plastpåsar som försluts. Då håller de mycket längre och repar inte heller varann.

Men om det nu har blivit missfärgat fungerar det ofta att tvätta i diskmedelsvatten på det sätt jag beskrivit tidigare. Fungerar inte det kan man i nödfall prova t ex silverdipp men det finns alltid risk att det inte fungerar eller t o m blir värre. Testa därför alltid på en yta som syns mindre om det är möjligt för att se hur metallen reagerar.

 

Alltså.......

  1. Duscha inte med smycken på.
  2. Ta alltid på det sist när du är klar på morgonen och först av på kvällen.
  3. Rengör varsamt utan att gnugga
  4. Förvara i små påsar. Helst täta plastpåsar och gärna mörkt. Inte i badrummet!!!

 

Fraktinfo