Tips & Trix

TIPS & TRIX!

Det finns mängder av tekniker att använda vid tillverkning av smycken.
Här samlar vi våra bidrag till denna djungel av kunskap och fakta.
Vartefter tidsutrummet räcker till uppdateras denna sida med olika matnyttigheter.
​Här hittar du:

ARMBAND AV PLATTA REMMAR OCH GROVA REMMAR

STANSA EGNA TAGS - Hur börjar man?

GÖRA EGNA FÄSTEN - till t ex läderremmar 
 



 

ARMBAND AV PLATTA REMMAR OCH GROVA REMMAR

Gör egna snygga och trendiga armband mycket enkelt!

Vad behövs?
Välj ut ett kombinerat fäste/lås och en rem som passar till detta.

Exempel:

stelt armband m uggla

Till detta armband behövs en stel armbandsdel, en 4-5 mm rem (länk till förslag på remmar) och lim.

Gör så här: Klipp en lagom lång rem och vik den dubbelt. Trä båda ändarna genom den låsögla som följer med armbandsdelen.
Trä öglan över ugglan (eller motsvarande) och mät noga mot din arm så du klipper av remmen i lagom längd.
Innan du limmar remmens ändar tar du t ex en lite skruvmejsel eller annat lämpligt verktyg och rispar i metallen inuti den del där remmen ska limmas.
Med ordentliga rispor så finns en bra yta för limmet att fästa och risken att remmen släpper blir minimal!
Därefter är det dax att limma remmen. Om remmen är lätt att trycka in i fästet kan du använda ett snabblim/superlim som härdar blixtsnabbt.
Är det däremot tajt och pillrigt att få in remmen är det en god idé att välja ett lim som är superstarkt men som torkar långsamt. Annars hinner du troligen inte få dit båda ändarna av remmen innan limmet härdat (om du använder det snabbtorkande superlimmet).

Smycket är klart! Låsöglan kan skjutas så öglan runt ugglan blir mindre och låser armbandet.

 

 ormhuvudsfaste_monterat

Till detta armband behövs ett ormhuvudsfäste, en 5-7 mm rem (länkar till förslag på remmar) och lim.

Gör så här: Klipp två lagom långa remmar, lika långa. Innan du limmar remmens ändar tar du
t ex en lite skruvmejsel eller annat lämpligt verktyg och rispar i metallen inuti den del där remmarna ska limmas.
Med ordentliga rispor så finns en bra yta för limmet att fästa och risken att remmarna släpper blir minimal!
Därefter är det dax att limma det ena fästet. Om remmarna är lätta att trycka in i fästet kan du använda ett snabblim/superlim som härdar blixtsnabbt.
Är det däremot tajt och pillrigt att få in remmarna är det en god idé att välja ett lim som är superstarkt men som torkar långsamt. Annars hinner du troligen inte få dit båda remmarna innan limmet härdat (om du använder det snabbtorkande superlimmet).
Låt limmet torka/härda. Därefter mäter du den exakta längden på de båda remmarna och limmar avslutningsvis det andra fästet. Låt torka/härda.

Smycket är klart!

 


SUPERMAFFIGT BRETT ARMBAND!!!!!
tipsotrix_A03299montage1
tipsotrix_A03299montage2

Detta fantastiska breda armband varieras i det oändliga! Fästet som används, A03299,
monteras med fördel med 5-6 mm grova runda remmar. I exemplet har vi valt 6 st flätade
konstläderremmar, svarta och 5 mm grova.
Börja med att mäta den slutliga längden på armbandet. Lägg till åtminstone 3-4 cm extra av
remmen och klipp till det antal remmar du vill använda.
Rispa noggrannt inne i fästet med ett vasst verktyg för att ge limmet en bra yta att fästa på.
Tryck in lim i det ena fästet och sätt dit alla de remmar du valt. Låt torka/härda ordentligt.
Vill du ha pärlor på remmarna är det dax att montera dit dem i den ordning du vill och i
önskat antal och önskad modell. Då du känner dig nöjd med resultatet är det dax att noga testa
fram den slutliga längd remmarna ska ha. Klipp dem med en vass sax eller avbitare beroende på
vilken rem du valt att jobba med. Därefter limmar du in ändarna på samma sätt som i det 
första fästet och låter torka/härda ordentligt innan du använder armbandet. Klart!

Ett litet tips: Du kan blanda läderremmar, satintråd (2 mm är bäst) och andra fina remmar du gillar
för ett riktigt häftigt resultat! T o m spetsband blir toppensnyggt! Låt fantasin flöda!!


 

STANSA EGNA TAGS

 

Häng med trenden att stansa egna tags!
Gör namnsmycken, stansa brickor med tänkvärda ord, ja låt fantasin flöda och skapa ännu mer personliga och unika smycken!

Vad behövs?

Självklart tags, alltså stansbara brickor mm i önskad form, storlek och färg.
Stansar förstås. Bokstäver och siffror eller kanske figurer...  Finns i många olika storlekar, teckensnitt, gemener och versaler, kvaliteter osv.
Stabilt underlag

Hammare

Hörselskydd framförallt om du tänker stansa mycket.

Tags – välj önskade tags i butiken under Tags. Dessa kan vara mycket olika i hårdhet vilket gör tekniken på stansningen olika. En mjuk tag behöver kanske bara ett lätt slag medan den hårda tagen kanske kräver flera rejäla slag. Det handlar om att testa helt enkelt!

Stansar – Har du aldrig provat på att stansa förr kan vi rekommendera de stansar som säljs på t ex Biltema, Clasohlson, Jula mfl liknande butiker. Kostar under 200:- för hela alfabetet och siffrorna 0-9. De är klart prisvärda även om du då ”bara” har 3 mm höga versaler. Men för att komma igång är de alldeles utmärkta.

Stabilt underlag – Ett mycket stabilt bord eller liknande  som inte fjädrar om man slår på det. Håll till över ett bordsben! På bordet placerar du ett städ med mycket slätt underlag (alla ev märken överförs till tagens baksida när du slår) eller ett flackjärn (en liten och tjock metallplatta) eller motsvarande. Är det risk att störa ev grannar kan det vara en fördel att ta en låg form av lämplig storlek och fylla den med fin sand (från sandlådan...) och placera städet eller flackjärnet i den. Sanden absorberar mycket ljud! Är underlaget fjädrande så får du ett sämre resultat när du stansar för stansen har en tendens att hoppa då.

Hammare – En vanlig hederlig hammare går bra. Proffsen brukar använda hammare av mässing.

Hörselskydd – Det låter rätt bra i ett oftast begränsat utrymme så var rädd om hörseln och använd hörselskydd. Antingen hörselkåpor eller öronproppar. De sistnämnda finns t ex på apoteket.

Hur börjar jag?

Om vi utgår från att du har tags så väljer du ett eller flera ord, namn eller vad du nu vill stansa. Får detta plats på tagen? Börja med att plocka ut alla bokstäver som du behöver. Ta en tom kartong från t ex cornflakes eller makaroner och riv loss en bit av den. Nu ska du testa att stansa det budskap du tänkt dig. Det är värt att träna på detta sätt ochgöra detta för ta t ex bokstäverna I och M så vet vi att de tar väldigt olika plats i sidled. Prova dig fram och få känslan för hur du ska placera stansen/bokstaven i såväl höjd som sidled men även rakt så ingen bokstav tippar framåt eller bakåt. Ju mer du tränar på kartong ju lättare blir det på tags sen. När du känner dig nöjd gör du samma sak på en tag.

Vissa vill helt jobba på fri hand och vissa vill ha lite stöd i tillvaron. Med stöd menar jag då tejp. Det går bra med vanlig genomskinlig tejp. Du tejpar helt enkelt fast tagen på t ex städet och kan också dra en hjälplinje på tejpen med en tunn märkpenna. Stansa därefter önskat budskap och dra sen av tejpen. Tänk på att små bitar kan fastna i ”magen” på t ex bokstaven D.

Jobbar du på fri hand är det bara att stansa på....

Hur hårt ska jag slå?

Det beror helt på hur hård tagen är. Vissa är jättemjuka och lätta att stansa. De kanske bara kräver ett lätt slag per bokstav. Andra tags är hårda och kan kräva flera rejäla slag. Det är vettigt att inte bara ha en tag av samma sort tillgänglig för det kan behövas några försök. Det gäller att träna för att få in snitsen. Vill du stansa båda sidor är det bra att välja en tjockare tag och testa även där hur hårt du ska slå. En stansning innebär ju att metallen knuffas iväg lite och den måste ju ta vägen någonstans. Det gör att alla tags inte lämpar sig för dubbelsidig stansning. Återigen handlar det om att testa.

Å, Ä och Ö

Det går sällan att få tag i stansar med vårt svenska alfabet. Ta då en liten men stabil spik och klipp av spetsen lite lagom så du får rätt storlek på prickarna. Testa!!

Svarta bokstäver

På en stansad tag i silver syns ju inte bokstäverna så jättetydligt. Det är snyggt att svärta ner bokstäverna så syns budskapet bättre. Vi känner för närvarande till två sätt att lösa detta på. Ett är att använda en tunn, permanent märkpenna och helt enkelt fylla i botten på bokstäverna med pennspetsen. Ett annat knep är att använda småflaskor med bättringslack för bilar för ändamålet. Se till att välja en sort med pensel i flaskan. Du drar snabbt färgen med penseln över bokstäverna och torkar direkt av överflödig färg med lite papper. Låt torka. Klart. Den sista tekniken kan också användas på t ex svarta tags och då fylla i med silverfärgad lack. Snyggt!

Till sist...

Räkna inte med att första tagen blir perfekt!! Har du tur blir den det men som alltid så gäller det att träna och åter träna! Övning ger färdighet helt enkelt!

 


HUR GÖR MAN ETT FÄSTE TILL T EX EN GRÖVRE LÄDERREM?

SÅ HÄR:

Jag brukar använda 0,8 mm försilvrad tråd eller Sterling Silvertråd. Jag mäter först yttermåttet på läderremmen med ett skjutmått.
Sen mäter jag ut samma mått på en rundtång, på käften till tången så att säga. Se bilden. Var noggrann och mät med t ex skjutmått. Det lönar sig att vara noggrann.
Ta tråden och börja en aning längre in på tångens käft så öglan blir aningen större, men inte mycket. Snurra sedan tråden ett antal varv till den längd som önskas på fästet.
 
Mät gärna innermåttet ofta för att hålla koll så det måttet inte kryper iväg åt endera hållet.
När fästet har rätt längd vinklar jag upp tråden 90 grader.
och gör en enkel- eller dubbelögla som står på kant så att säga mot fästets ände. När formen känns rätt är det bara att klippa av tråden och se till att ingen vass ände sticker ut.
I den öglan kan man sen sätta antingen bindring och lås eller göra eget lås, en krok eller ett som ser ut som ett S.
Det blir rätt snyggt. När fästet är klart tar man en liten droppe snabblim, snabbt på med fästet och så tar man med tång och nyper till den yttersta trådänden där man började snurra tråden, bara så den går in en aning i lädret. Det håller bättre då.
Övning ger färdighet!!!!!!!  

Så här kan det se ut med ett hamrat hänge. Läderremmen är 4 mm tjock.

Fraktinfo